Δημοσιονομική πολιτική: προκυκλικότητα, δημοσιονομική σταθεροποίηση και μακροοικονομικές επιπτώσεις

Διδακτορική Διατριβή από: Χρυσανθακόπουλος Χρήστος

Έτος έναρξης: 2021

Η πανδημία Covid-19 και οι προσπάθειες για την καταπολέμησή της είχαν ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση των δημοσίων ελλειμμάτων και των χρεών προς την Ελλάδα και άλλες χώρες. Ως εκ τούτου, στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να εξεταστεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επιστροφής στη δημοσιονομική σταθερότητα ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, καθώς και η άνευ προηγουμένου αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής σε πολλές χώρες, έχουν ασκήσει περαιτέρω πίεση στις δημοσιονομικές ισορροπίες. Ως εκ τούτου, στο εγγύς μέλλον, θα είναι απαραίτητο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο επιστροφής στη δημοσιονομική σταθερότητα προκειμένου να μην υπονομευτούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε πρώτα τον ρόλο των δημοσιονομικών κανόνων και των δημοσιονομικών συμβουλίων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στην επίτευξη και διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και στην αποφυγή της προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός υπό το φως της τρέχουσας συζήτησης για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), καθώς έχει παρατηρηθεί ότι στο παρελθόν λειτούργησε ενάντια στον αρχικό του σκοπό. Ταυτόχρονα, δεδομένης της μελλοντικής ανάγκης επιστροφής στη δημοσιονομική ισορροπία στην Ελλάδα και την ΕΕ, η διατριβή θα εξετάσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιστροφής στο δημοσιονομικό ισοζύγιο που θα έχει τον μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και άλλων προηγμένων χωρών από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέλος, δεδομένων των σπανιζόντων δημοσίων πόρων, θα διερευνηθούν δημοσιονομικές πολιτικές (αύξηση δαπανών, μείωση φόρων) ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα μακροοικονομικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, λόγω του κρίσιμου ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή μέσω αυξημένων επενδύσεων, η διατριβή μου στοχεύει να εξετάσει τον ρόλο των δημοσίων επενδύσεων και τον μακροοικονομικό αντίκτυπό τους.

Κατάσταση: Σε εξέλιξη
Επιβλέποντες εκτός τμήματος: Κωνσταντίνου Παναγιώτης (Μέλος), Δ.Ε.Ο.Σ., Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μεταπτυχιακά

Τελευταία νέα & ανακοινώσεις

Ηλεκτρονική συμπλήρωση ερωτηματολογίων μαθημάτων

29/04/2024|

Έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 ανώνυμα στο https://ps.modip.upatras.gr/

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 από φοιτητές, θα πραγματοποιηθεί έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024.

Δυνατότητα συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων για τα προπτυχιακά, εργαστηριακά […]

Ομιλία με τίτλο “Πώς τα δεδομένα επηρεάζουν τη στρατηγική των επιχειρήσεων και την ψηφιακή τους προβολή”

24/04/2024|

Στα πλαίσια του κύκλου σεμιναρίων ΠΜΣ “Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων”, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρα 16:00 – 17:00 στο ΑΜΦ 4 θα γίνει ομιλία του Γιώργου Παρηγοράκη, συνιδρυτή της διαφημιστικής εταιρείας Entrust  (www.entrustgroup.gr) με τίτλο:

“Πώς τα δεδομένα επηρεάζουν τη […]