Θέματα Ψηφιακής Οικονομίας

Κωδικός Μαθήματος
Εξάμηνο: 4ο
Έτος Σπουδών:
Κατηγορία: Επιλογής Οικονομικού
Προς Φοιτητές Erasmus: Ναι
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα διαπραγματεύεται ζητήματα που σχετίζονται με το πώς η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει, αλλάζει και μετασχηματίζει οικονομικές δραστηριότητες. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, αναμένεται οι φοιτητές/φοιτήτριες να είναι σε θέση να:
- Ορίζουν την έννοια της ψηφιακής οικονομίας και να διακρίνουν τις βασικές ιδιαιτερότητες των πληροφοριακών αγαθών
- Περιγράφουν τις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών, του Διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού και να αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις τους στην Οικονομία.
- Προσδιορίζουν την έννοια του ηλεκτρονικού επιχειρείν, να περιγράφουν τις μορφές του ηλεκτρονικού εμπορίου και να διακρίνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα ψηφιακών επιχειρήσεων
- Ορίζουν τις βασικές θεωρητικές έννοιες για τη λειτουργία κρυπτονομισμάτων (πολυπλοκότητα αλγορίθμων, κρυπτογραφικές συναρτήσεις κατατεμαχισμού και ψηφιακές υπογραφές) και να περιγράφουν την αρχιτεκτονική και λειτουργία συγκεκριμένων κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin.
- Αναγνωρίζουν την έννοια των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (κυρίως σε πληροφοριακά αγαθά) και να εξηγούν έννοιες «ανοικτότητας», όπως ανοικτή γνώση, ανοικτά δεδομένα, άδειες Creative Commons, Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα.
- Μελετούν περιπτώσεις ψηφιακών επιχειρήσεων και να αναγνωρίζουν στοιχεία του επιχειρηματικού τους μοντέλου
- Δημιουργούν ένα σχέδιο επιχειρηματικού μοντέλου νέας ψηφιακής επιχείρησης με τη χρήση του Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου (Business model canvas)
- Κατασκευάζουν ένα πρωτόλειο ιστότοπου ψηφιακής επιχείρησης με τη χρήση εργαλείων Web και ανοικτού περιεχομένου
Περιεχόμενα μαθήματος
Παρουσιάζονται εναλλακτικοί ορισμοί της Ψηφιακής Οικονομίας και περιγράφονται οι ιδιαιτερότητες των πληροφοριακών αγαθών. Εξηγούνται οι βασικές τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στις οποίες βασίζεται ο σημερινός ψηφιακός κόσμος, εστιάζοντας κυρίως στο Διαδίκτυο και τον Παγκόσμιο Ιστό, και αναλύονται οι επιπτώσεις που έχουν στην Οικονομία. Το ηλεκτρονικό επιχειρείν, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα μοντέλα των ψηφιακών επιχειρήσεων περιγράφονται αναλυτικά και μέσω της μελέτης συγκεκριμένων περιπτώσεων, ενώ δίδονται τα εφόδια για τη δημιουργία σχεδίου επιχειρηματικού μοντέλου δικτυακής επιχείρησης και πρωτόλειου ιστότοπου. Εξηγείται η λειτουργία των κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το bitcoin, μετά από μία παρουσίαση των βασικών θεωρητικών εννοιών στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία τους (πολυπλοκότητα αλγορίθμων, κρυπτογραφικές συναρτήσεις κατατεμαχισμού και ψηφιακές υπογραφές). Τέλος, παρουσιάζονται θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας στον ψηφιακό κόσμο, ενώ δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην Ανοικτή Γνώση, στα Ανοικτά Δεδομένα και Άδειες και στο Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, συζητώντας το πώς μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη.
Διδακτικές Δραστηριότητες
Διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα) και Εργαστηριακές Ασκήσεις (2 ώρες/εβδομάδα)
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα |
Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
Διαλέξεις |
3Χ13=39 ώρες |
Εργαστηριακές Ασκήσεις |
2Χ13=26 ώρες |
Εκπόνηση Ομαδικής Εργασίας |
60 ώρες |
Ατομικές Ασκήσεις και Αυτομελέτη |
25 ώρες |
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) |
150 ώρες |
Αξιολόγηση
- Ομαδική Εργασία (Ιστότοπος, Γραπτή Αναφορά, Προφορική Εξέταση και Δημόσια Παρουσίαση): 30%
- Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής στο τέλος του εξαμήνου: 70%
Ο τελικός βαθμός είναι προβιβάσιμος εφόσον ο βαθμός είναι πάνω από τη βάση στην ομαδική εργασία και στην γραπτή εξέταση. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές στην περιγραφή του μαθήματος στο eclass εδώ.
Χρήση ΤΠΕ
- Χρήση διαφανειών για την υποστήριξη διαλέξεων
- Χρήση ανοικτού λογισμικού στο Εργαστήριο
- Χρήση πλατφόρμας e-learning (e-class) για:
- την οργάνωση και διανομή των σημειώσεων
- την εκπόνηση εβδομαδιαίων ασκήσεων κατανόησης της ύλης
- την παράδοση των εργασιών από τους φοιτητές
- την επικοινωνία με τους φοιτητές.
- Χρήση ανοικτών βιντεοδιαλέξεων ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό
Προπτυχιακά
Τελευταία νέα & ανακοινώσεις
Θέματα Ψηφιακής Οικονομίας: Διεξαγωγή Εργαστηρίου από 12.5.2025
Το Εργαστήριο του μαθήματος «Θέματα Ψηφιακής Οικονομίας» θα διεξάγεται από αύριο Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 και έως το τέλος του εξαμήνου και για τα δύο Τμήματα Α και Β το διάστημα 12:00-14:00 στο Εργαστήριο Η/Υ του Τμήματος.
Η διδάσκουσα,
Β. Δασκάλου
Παράταση δηλώσεων – διανομής διδακτικών συγγραμμάτων εαρινού εξαμήνου AE 2024-2025
Δηλώσεις συγγραμμάτων έως Τρίτη 20 Μαΐου 2025, διανομή έως Παρασκευή 30 Μαΐου 2025
Οι δηλώσεις συγγραμμάτων παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 20 Μαΐου 2025, ενώ η διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025.
Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές υποχρεούνται να προβούν σε δήλωση μαθημάτων στο […]
Διευκόλυνση των φοιτητών για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις φοιτητικές εκλογές
Σας ενημερώνουμε ότι το Συμβούλιο Διοίκησης, στην υπ΄αριθ. 31/8.5.2025 συνεδρίασή του, λαμβάνοντας υπόψη την παρ. 2.4 του άρθρου 17 του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος (ΦΕΚ 7494/31.12.2024, τ. Β΄), αποφάσισε ομόφωνα ότι την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, ημέρα διενέργειας των φοιτητικών εκλογών, δεν θα πραγματοποιηθούν […]
Δηλώσεις μαθημάτων ΠΠΣ επί πτυχίω
Από σήμερα Τετάρτη, 07-05-2025 έως και Κυριακή 18-05-2025 η δικτυακή πύλη https://progress.upatras.gr/ για τις Δηλώσεις μαθημάτων των επί πτυχίω φοιτητών, θα είναι ενεργή.
Σημείωση: Μετά από την τελική αποθήκευση της δήλωσής σας, μπορείτε να εκτελέσετε την επιλογή “Ακαδημαϊκό Έργο” […]