Μαθηματική Οικονομική

Κωδικός Μαθήματος
Εξάμηνο: 8ο
Έτος Σπουδών:
Κατηγορία: Επιλογής Οικονομικού
Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, αναμένεται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να:
- Γνωρίζουν τις βασικές μαθηματικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται στην οικονομική ανάλυση και μοντελοποίηση,
- Γνωρίζουν να μοντελοποιούν και να αναλύουν τα βασικά προβλήματα της οικονομικής επιστήμης και τα δυϊκά τους (μεγιστοποίηση χρησιμότητας καταναλωτή και κερδών επιχείρησης),
- Γνωρίζουν να μοντελοποιούν την επίδραση του χρόνου στα προβλήματα που μελετά η οικονομική επιστήμη
- Να κατανοήσουν πως η μαθηματική μοντελοποίηση αποτελεί τον οδηγό για την οικονομετρική μοντελοποίηση.
Περιεχόμενα μαθήματος
(Α) Εισαγωγή: ακρότατα συναρτήσεων, ολικά διαφορικά, τετραγωνικές μορφές, μήτρα Hesse, το θεώρημα της περιβάλλουσας, συγκριτική στατική ανάλυση.
(Β1) Κλασσικός προγραμματισμός: αριστοποίηση με περιορισμούς ισότητας. Η μέθοδος Lagrange: οικονομική ερμηνεία και συγκριτική στατική ανάλυση. Εφαρμογές στην οικονομική: μεγιστοποίηση χρησιμότητας, ελαχιστοποίηση δαπάνης καταναλωτή, ελαχιστοποίηση κόστους επιχείρησης.
(Β2) Μη Γραμμικός Προγραμματισμός: αριστοποίηση με περιορισμούς ανισότητας. Συνθήκες Kuhn-Tucker (Κ-Τ). Οι συνθήκες Κ-Τ ως ικανές και αναγκαίες συνθήκες. Εφαρμογές στην οικονομική: λύση «γωνίας» σε προβλήματα μεγιστοποίησης χρησιμότητας & ελαχιστοποίησης δαπάνης, γενίκευση συνθηκών ελαχιστοποίησης κόστους και μεγιστοποίησης κέρδους επιχειρήσεων.
(Γ) Δυναμικός Προγραμματισμός: Διαφορικές εξισώσεις, εξισώσεις διαφορών, διαγράμματα φάσης. Τοπική ανάλυση σταθερότητας. Εισαγωγή στο δυναμικό προγραμματισμό.
Διδακτικές Δραστηριότητες
Διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα)
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα |
Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
Διαλέξεις, 3 ώρες εβδομαδιαίως |
39 ώρες (3×13) |
Μελέτη |
111 ώρες |
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) |
150 ώρες |
Αξιολόγηση
Γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου (100%)
Χρήση ΤΠΕ
Χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία (διαφάνειες) και επικοινωνία με τους φοιτητές (e-class)
Προπτυχιακά
Τελευταία νέα & ανακοινώσεις
Προκήρυξη Υποτροφιών «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών Ακαδημαϊκού έτους 2025-2026
Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2025-2026 συνεχίζεται για 16η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αναλυτικά οι προσφερόμενες υποτροφίες έχουν ως εξής:
- Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (30) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2025).
- Για Μεταπτυχιακές […]
2ο Patras Applied Microeconomics (PAM) Workshop
📅 1–3 Ιουλίου 2025, 📍 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών, http://pamworkshop.upatras.gr/
Το Τμήμα μας συνδιοργανώνει και φιλοξενεί το 2o Patras Applied Microeconomics (PAM) Workshop το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του από την 1η έως και την 3η Ιουλίου 2025.
Τα PAM Workshops έχουν ως στόχο να […]
Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών σε επιμελείς φοιτητές/τριες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και σε τρίτεκνους/πολύτεκνους για το ακαδ. έτος 2022-2023
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (I.K.Y.), στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών σε επιμελείς φοιτητές/τριες που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) και σε τρίτεκνους/πολύτεκνους – Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023» και σε εφαρμογή του Κανονισμού του Προγράμματος (Απόφαση 154956/Ζ1/29-12-2024, ΦΕΚ 7224/B’/30-12-2024) προκηρύσσει κατ’ εκτίμηση 3.000 […]
Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με χρηματοδότηση από University of Naples, Parthenope, Italy
To University of Naples, Parthenope στην Ιταλία προκηρύσσει θέσεις για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με χρηματοδότηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση στο σύνδεσμο:
https://www.uniparthenope.it/Portale-Ateneo/Bando_Dottorati_XLI_Ciclo
Το Τμήμα μας έχει συμφωνία για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με συνεπίβλεψη με το Department of Business and Economic Studies (DISAE) του University of […]