Εξέλιξη της Οικονομικής Σκέψης

Κωδικός Μαθήματος
Εξάμηνο: 5ο
Έτος Σπουδών:
Κατηγορία: Επιλογής Οικονομικού
Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές/τριες σε βασικές έννοιες της Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης, η οποία είναι απαραίτητη για κάθε φοιτητή/τρια Οικονομικών Επιστημών, αφού χωρίς τη γνώση της εξελικτικής πορείας της οικονομικής ανάλυσης πολύ δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος τα σύγχρονα αξιώματα της Οικονομικής Θεωρίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, αναμένεται οι φοιτητές/τριες να:
- Έχουν τη δυνατότητα να κατανοούν την εξελικτική πορεία της ανάπτυξης της οικονομικής σκέψης.
- Αντιλαμβάνονται τη συμβολή των μεγάλων οικονομολόγων του παρελθόντος στην οικοδόμηση της σύγχρονης οικονομικής ανάλυσης.
- Επεξεργάζονται και να αξιολογούν κριτικά τα επιχειρήματα της κάθε σχολής οικονομικής σκέψης
- Μπορούν να χρησιμοποιούν σκεπτικό και αντίστοιχη επιχειρήματολογία σε ζητήματα σύγχρονης οικονομικής πολιτικής.
Περιεχόμενα μαθήματος
Γενική Εισαγωγή στην Ιστορία της Οικονομικής Ανάλυσης. Η οικονομική σκέψη στην εποχή της εμποροκρατίας. Οι Φυσιοκράτες και η απαρχή της Μακροοικονομικής Ανάλυσης. Ο Adam Smith και “Πλούτος των Εθνών”. Η Οικονομική Ανάλυση του Ricardo. Ο Malthus και η “Θεωρία του Πληθυσμού”. Ανασκόπηση της Κλασσικής Θεωρίας. Ο Marx και ο “Νόμος Κίνησης του Καπιταλιστικού Συστήματος”. Οι εκπρόσωποι της Οριακής Θεωρίας. Η Αυστριακή Σχολή. Ο Marshall και η Νεοκλασική Οικονομική Ανάλυση. Ο Keynes και η Νεότερη Μακροοικονομική Θεωρία. Ο Schumpeter και η “Θεωρία της Οικονομικής Ανάπτυξης”. Νεοκλασικοί & Νεοκεϋνσιανοί. Μονεταρισμός και η Σχολή του Σικάγο. Ο Galbraith και “το Νέο Βιομηχανικό Κράτος”. Νεομαρξιστές και Ριζοσπάστες Οικονομολόγοι. Σύγχρονες εξελίξεις στην Οικονομική Θεωρία.
Διδακτικές Δραστηριότητες
Διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα)
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα |
Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
Διαλέξεις |
13Χ3 = 39 ώρες |
Μελέτη |
111 ώρες |
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) |
150 ώρες |
Αξιολόγηση
Ο τελικός βαθμός του μαθήματος προκύπτει από την επίδοση στο τελικό διαγώνισμα. Σε περίπτωση που ο φοιτητής/τρια έχει εκπονήσει εργασία, τότε ο τελικός βαθμός προκύπτει συναθροιστικά από την επίδοση του τελικού διαγωνίσματος και της γραπτής εργασίας.
Χρήση ΤΠΕ
Χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία, και επικοινωνία με τους φοιτητές (e-class).
Προπτυχιακά
Τελευταία νέα & ανακοινώσεις
Παράταση δηλώσεων – διανομής διδακτικών συγγραμμάτων εαρινού εξαμήνου AE 2024-2025
Δηλώσεις συγγραμμάτων έως Τρίτη 20 Μαΐου 2025, διανομή έως Παρασκευή 30 Μαΐου 2025
Οι δηλώσεις συγγραμμάτων παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 20 Μαΐου 2025, ενώ η διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025.
Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές υποχρεούνται να προβούν σε δήλωση μαθημάτων στο […]
Διευκόλυνση των φοιτητών για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις φοιτητικές εκλογές
Σας ενημερώνουμε ότι το Συμβούλιο Διοίκησης, στην υπ΄αριθ. 31/8.5.2025 συνεδρίασή του, λαμβάνοντας υπόψη την παρ. 2.4 του άρθρου 17 του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος (ΦΕΚ 7494/31.12.2024, τ. Β΄), αποφάσισε ομόφωνα ότι την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, ημέρα διενέργειας των φοιτητικών εκλογών, δεν θα πραγματοποιηθούν […]
Δηλώσεις μαθημάτων ΠΠΣ επί πτυχίω
Από σήμερα Τετάρτη, 07-05-2025 έως και Κυριακή 18-05-2025 η δικτυακή πύλη https://progress.upatras.gr/ για τις Δηλώσεις μαθημάτων των επί πτυχίω φοιτητών, θα είναι ενεργή.
Σημείωση: Μετά από την τελική αποθήκευση της δήλωσής σας, μπορείτε να εκτελέσετε την επιλογή “Ακαδημαϊκό Έργο” […]
Αναβολή ώρας γραφείου για 07/05/2025
Ειδοποιούνται οι φοιτητές/φοιτήτριες ότι η ώρα γραφείου της κ. Μαρίας Τσάμπρα αναβάλλεται εκτάκτως για σήμερα, Τετάρτη 07/05/2025.
Θα αναπληρωθεί κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερομένους μέσω e-mail, την Τρίτη 13/05/2025.
Η Διδάσκουσα
Μαρία Τσάμπρα