Οικονομική Γεωγραφία

Economic Geography, photo: Erika Wittlieb

Κωδικός Μαθήματος

ECO_240

Εξάμηνο: 4ο

Έτος Σπουδών:

Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, αναμένεται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες  να διαμορφώσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με:

  • Τα «ορόσημα» στην ιστορική εξέλιξη της Οικονομικής Γεωγραφίας, της μεθοδολογίας της και των ερευνητικών της προσανατολισμών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από τις εναλλαγές διαφορετικών «Παραδειγμάτων» ή σχολών σκέψης.
  • Τις γεωγραφικές διαστάσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων, τις διαδικασίες εκβιομηχάνισης και μαζικής παραγωγής (φορντισμός/τεϋλορισμός) στα χωρικά τους πλαίσια, τις θεωρίες χωροθέτησης των επιχειρήσεων και εκείνες της ισόρροπης και άνισης χωρικής ανάπτυξης.
  • Τις διαδικασίες κρίσης/αναδιάρθρωσης της μαζικής παραγωγής, της μετάβασης στο καθεστώς της ευέλικτης συσσώρευσης και τις χωρικές της επιπτώσεις, την ανάπτυξη δικτύων και συγκροτημάτων επιχειρήσεων (ή συστάδων – clusters) στο χώρο, τις γεωγραφικές πτυχές της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, της γεωγραφίας των υπηρεσιών και της ανάπτυξης των μεταβιομηχανικών/μεταφορντικών και μεταμοντέρνων αστικών κέντρων.

Περιεχόμενα μαθήματος

Επιστημολογικές «τομές» και κριτικές αντιπαραθέσεις στην ιστορική εξέλιξη της οικονομικής γεωγραφίας. Οι χωρικές διαστάσεις της οικονομικής δραστηριότητας. Εκβιομηχάνιση, μαζική παραγωγή και χωρικές δομές. Κλασικές θεωρίες χωροθέτησης. Προσεγγίσεις ισόρροπης και άνισης ανάπτυξης του χώρου. Η κρίση του φορντισμού, η αποβιομηχάνιση και οι χωρικές τους επιπτώσεις. Ευέλικτη συσσώρευση, δίκτυα /συστάδες επιχειρήσεων (networks/ clusters) και νέες Μαρσαλιανές βιομηχανικές συνοικίες (neo-Marshallian industrial districts). Η οικονομική παγκοσμιοποίηση υπό το πρίσμα της κριτικής Οικονομικής Γεωγραφίας. Αναδιάρθρωση κεφαλαίου και μεταβιομηχανικές και μεταφορντικές πόλεις.

Διδακτικές Δραστηριότητες

Διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα)

Οργάνωση Διδασκαλίας

Δραστηριότητα

Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου

Διαλέξεις (3 ώρες/εβδ x 13 εβδ)

39 ώρες

Αυτοτελής μελέτη (περιλαμβανόμενης της μελέτης για την εκπόνηση εργασιών)

111 ώρες

Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα)

150 ώρες

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των φοιτητών βασίζεται σε συνδυασμό: (1) Γραπτές τελικές εξετάσεις (60% του τελικού βαθμού), (2) Ομαδικές ή και ατομικές εργασίες/παρουσίαση και συζήτηση εργασιών στην τάξη (40% του τελικού βαθμού)*. Τα παραπάνω ποσοστά είναι δυνατόν να αλλάζουν ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των εργασιών.

[* Προϋπόθεση ενεργοποίησης του βαθμού εργασίας είναι η βαθμολογική βάση του φοιτητή στις γραπτές εξετάσεις].

Τα κριτήρια αξιολόγησης αναπτύσσονται προφορικά κατά την 1η διάλεξη του μαθήματος και είναι ρητά προσδιορισμένα στον «οδηγό του μαθήματος» ο οποίος αναρτάται στο e-class (και συνεπώς είναι άμεσα προσβάσιμος από τους φοιτητές). Στο e-class αναρτάται επιπλέον και οδηγός για τις παρουσιάσεις των εργασιών που περιλαμβάνει αναλυτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της «καλής παρουσίασης».

Χρήση ΤΠΕ

  • Χρήση PowerPoint κατά τις διαλέξεις
  • Ανάρτηση διαφανειών διαλέξεων στο e-class σε μορφή αρχείων pdf που μπορούν να προσεγγίσουν και μελετήσουν οι εγγεγραμμένοι στο μάθημα φοιτητές
  • Ανάρτηση στο e-class βιβλιογραφικού υλικού (επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων) σε μορφή αρχείων pdf που μπορούν να προσεγγίσουν και μελετήσουν οι εγγεγραμμένοι στο μάθημα φοιτητές
  • Ανάρτηση στο e-class διάφορων πληροφοριών και ανακοινώσεων σχετικών με το μάθημα
  • Επικοινωνία με φοιτητές (όταν χρειάζεται) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ώρες διδασκαλίας: 3

Μoνάδες ECTS: 6

Διδακτικές μονάδες: 3

Συντελεστής Βαρύτητας: 1.5

Τύπος: Γενικών Γνώσεων, Επιστημονικής Περιοχής

Γλώσσα: Ελληνική

Τρόπος Παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο

Γενικές Ικανότητες: Ομαδική εργασία, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Αναπληρωτής Καθηγητής
Τσάμπρα Μαρία - Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Οικονομική Γεωγραφία και Περιφερειακή Ανάπτυξη

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962579

Ώρες γραφείου: Τρίτη 12:00 - 14:00 Τετάρτη 14.00 - 15.00

Προτεινόμενα Συγγράμματα: 

-Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Harvey, D. (2009) Η Κατάσταση της Μετανεωτερικότητας: Διερεύνηση των Απαρχών της Πολιτισμικής Μεταβολής. Αθήνα: Μεταίχμιο.

Κουρλιούρος H. (2011) Διαδρομές στις Θεωρίες του Χώρου: Οικονομική Γεωγραφία της Παραγωγικής Αναδιάρθρωσης και της Άνισης Ανάπτυξης. Αθήνα: Προπομπός.

Προπτυχιακά

Τελευταία νέα & ανακοινώσεις

Ομιλία με τίτλο “Πώς τα δεδομένα επηρεάζουν τη στρατηγική των επιχειρήσεων και την ψηφιακή τους προβολή”

24/04/2024|

Στα πλαίσια του κύκλου σεμιναρίων ΠΜΣ “Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων”, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρα 16:00 – 17:00 στο ΑΜΦ 4 θα γίνει ομιλία του Γιώργου Παρηγοράκη, συνιδρυτή της διαφημιστικής εταιρείας Entrust  (www.entrustgroup.gr) με τίτλο:

“Πώς τα δεδομένα επηρεάζουν τη […]

Αναβολή αυριανής διάλεξης (23 Απριλίου) 9:00-11:00, τμήμα Α, Μαθηματικά ΙΙ

22/04/2024|

Λόγω έκτακτων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων,  η αυριανή διάλεξη 23/4, ώρα 9:00-11:00 του τμήματος Α, Μαθηματικά ΙΙ, κος Βενέτης αναβάλλεται.

Θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την αναπλήρωση της διάλεξης.

Ο Διδάσκων

Ι. Βενέτης

Αναπλήρωση Διάλεξης Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη ΙΙ (Τμήμα Α)

22/04/2024|

Η αναπλήρωση της διάλεξης του μαθήματος Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη ΙΙ (Τμήμα Α) που αναβλήθηκε λόγω της διακοπής ρεύματος, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23/4/2024 και ώρα 11.00-13.00 στο ΑΜΦ-1.2.

Ο διδάσκων
Ελευθέριος Γούλας