Οικονομική Ιστορία

Κωδικός Μαθήματος
Εξάμηνο: 2ο
Έτος Σπουδών:
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές/τριες στις βασικές έννοιες της Παγκόσμιας Οικονομικής Ιστορίας από τον 13ο έως και τον 20ό αιώνα. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, αναμένεται οι φοιτητές/τριες να:
- Μπορούν να διαχωρίζουν την Οικονομική Ιστορία από τη Γενική Ιστορία
- Αξιολογούν και να συγκρίνουν θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις της οικονομικής και της κοινωνικής ιστορίας
- Αντιλαμβάνονται, να κατανοούν και να εξηγούν βασικές διαδικασίες της μακρο-οικονομικής ανάπτυξης: τη μετάβαση από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό και τις διάφορες μορφές της, τις διάφορες φάσεις της βιομηχανικής επανάστασης, την εκδήλωση οικονομικών κρίσεων.
- Μπορούν να αναπτύσσουν συνθετικές και αναλυτικές δεξιότητες ώστε να αναλύουν και να συγκρίνουν πρότυπα ανάπτυξης του Βορρά, του Νότου και της Ανατολής, καθώς και να διακρίνουν μορφές και φάσεις παγκοσμιοποίησης.
- Αξιολογούν κριτικά την επίδρασή των διαδικασιών αυτών στη δομή και τη μεταβολή της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων.
- Έχουν αποκτήσει τις βάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Ιστορία, την Κοινωνική Ιστορία και την Ιστορία των Επιχειρήσεων, στις επιχειρησιακές σπουδές και στα Οικονομικά.
Περιεχόμενα μαθήματος
Έννοια και περιεχόμενο της Οικονομικής Ιστορίας. Θεωρίες της Μετάβασης. Οι Μέσοι Χρόνοι. Η Ευρώπη υπό διαμόρφωση. Η Υπερπόντια Επέκταση των Ευρωπαίων και η Περίοδος του Εμπορικού Καπιταλισμού. Αποικιακές Αυτοκρατορίες και Ζώνες του μεγάλου εμπορίου. Η Βιομηχανική Επανάσταση. Οικονομική Ανάπτυξη και Νέες Παγκόσμιες Ισορροπίες. Η Επανάσταση στις Μεταφορές. Οι Αλλαγές στην Αγροτική Οικονομία. Η Βιομηχανική Παραγωγή και η Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση. Η Εξάπλωση της Καπιταλιστικής Οικονομίας σε Παγκόσμια Κλίμακα. Η Ύφεση της Βιομηχανικής Παραγωγής στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. H εποχή του Ιμπεριαλισμού. Οι Πόλεμοι και οι Οικονομικές Κρίσεις. Η Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση και η Οικονομία του Μεσοπολέμου. Η Οικονομική Ανάπτυξη του Μεταπολεμικού Κόσμου. Προς τη μικτή οικονομία. Ο Σύγχρονος Καπιταλισμός. Η Ανάδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προβλήματα και Προοπτικές.
Διδακτικές Δραστηριότητες
Διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα)
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα |
Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
Διαλέξεις |
13Χ3 = 39 ώρες |
Μελέτη |
111 ώρες |
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) |
150 ώρες |
Αξιολόγηση
Ο τελικός βαθμός του μαθήματος προκύπτει από την επίδοση στο τελικό διαγώνισμα. Σε περίπτωση που ο φοιτητής/τρια έχει εκπονήσει εργασία, τότε ο τελικός βαθμός προκύπτει συναθροιστικά από την επίδοση του τελικού διαγωνίσματος και της γραπτής εργασίας.
Χρήση ΤΠΕ
Χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία, και επικοινωνία με τους φοιτητές (e-class)
Προπτυχιακά
Τελευταία νέα & ανακοινώσεις
Προκήρυξη Υποτροφιών «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών Ακαδημαϊκού έτους 2025-2026
Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2025-2026 συνεχίζεται για 16η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αναλυτικά οι προσφερόμενες υποτροφίες έχουν ως εξής:
- Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (30) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2025).
- Για Μεταπτυχιακές […]
2ο Patras Applied Microeconomics (PAM) Workshop
📅 1–3 Ιουλίου 2025, 📍 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών, http://pamworkshop.upatras.gr/
Το Τμήμα μας συνδιοργανώνει και φιλοξενεί το 2o Patras Applied Microeconomics (PAM) Workshop το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του από την 1η έως και την 3η Ιουλίου 2025.
Τα PAM Workshops έχουν ως στόχο να […]
Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών σε επιμελείς φοιτητές/τριες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και σε τρίτεκνους/πολύτεκνους για το ακαδ. έτος 2022-2023
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (I.K.Y.), στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών σε επιμελείς φοιτητές/τριες που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) και σε τρίτεκνους/πολύτεκνους – Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023» και σε εφαρμογή του Κανονισμού του Προγράμματος (Απόφαση 154956/Ζ1/29-12-2024, ΦΕΚ 7224/B’/30-12-2024) προκηρύσσει κατ’ εκτίμηση 3.000 […]
Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με χρηματοδότηση από University of Naples, Parthenope, Italy
To University of Naples, Parthenope στην Ιταλία προκηρύσσει θέσεις για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με χρηματοδότηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση στο σύνδεσμο:
https://www.uniparthenope.it/Portale-Ateneo/Bando_Dottorati_XLI_Ciclo
Το Τμήμα μας έχει συμφωνία για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με συνεπίβλεψη με το Department of Business and Economic Studies (DISAE) του University of […]