Public Economics, photo: Unsplash@pixabay
Δεδομένου του κομβικού ρόλου του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα, το μάθημα της Δημόσιας Οικονομικής είναι υποχρεωτικό μάθημα κορμού. Εξετάζει και αναλύει σε βάθος τις παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία των σύγχρονων οικονομιών και ιδιαίτερα τη φορολογία και τις κρατικές δαπάνες.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση του συνόλου των ζητημάτων που συνθέτουν τα δημόσια οικονομικά (δηλαδή, τη φορολογική πολιτική και τις κρατικές δαπάνες). Θα είναι σε θέση να εξηγήσουν γιατί απαιτείται η κρατική παρέμβαση, πως επηρεάζει τη συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα και ποιες είναι οι επιπτώσεις της εν λόγω παρέμβασης στην οικονομική ευημερία. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την αποκτηθείσα γνώση και κατανόηση των ζητημάτων που άπτονται των παρεμβάσεων του κράτους στην οικονομία με επαγγελματικό τρόπο, να αναπτύσσουν επιχειρήματα στηριζόμενοι στα εργαλεία της οικονομικής ανάλυσης που διδάχτηκαν και να αναλύουν με επιστημονικό τρόπο ζητήματα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής και πολιτικής κρατικών δαπανών. Επιπλέον, με τη χρήση των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων που αφορούν τα δημόσια οικονομικά και σε συνδυασμό με τα εργαλεία της Στατιστικής και της Οικονομετρίας θα είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή αντικειμενική τεκμηρίωση των κρίσεων που εκφέρουν και κοινοποιούν σε ειδικευμένα και μη ειδικευμένα ακροατήρια. Η αποκτηθείσα γνώση και κατανόηση των συναφών ζητημάτων της δημόσιας οικονομικής αποτελεί επαρκή βάση για συνέχιση των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Πολιτικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων, φορολογία και διανομή εισοδήματος, φορολογία και αποτελεσματικότητα, σχεδιασμός αποτελεσματικής και δίκαιης φορολογίας, φορολογία προσωπικού εισοδήματος και συμπεριφορά, φορολογία ανωνύμων εταιρειών, φορολόγηση της κατανάλωσης και του πλούτου, χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών και δημοσιονομικά ελλείμματα. Δημόσια αγαθά, εξωτερικές οικονομικές επιπτώσεις, αναδιανομή του εισοδήματος, κοινωνική ασφάλεια.
H Δημόσια Οικονομική ή Οικονομική του Δημόσιου Τομέα αποτελεί κλάδο της Οικονομικής Επιστήμης που στηρίζεται στη Μικροοικονομική. Ως εκ τούτου, μια καλή επανάληψη ιδιαίτερα της ύλης της Μικροοικονομικής ΙΙ (Οικονομική της Ευημερίας, Edgeworth Box, αποτελεσματικότητα στην ανταλλαγή και στην παραγωγή, καμπύλες δυνατοτήτων χρησιμότητας και παραγωγικών δυνατοτήτων, συνάρτηση κοινωνικής ευημερίας, δημόσια αγαθά, εξωτερικές οικονομίες, θεώρημα Coase κ.λπ.) αλλά και της Μικροοικονομικής Ι (πλεόνασμα καταναλωτή και παραγωγού, η διάρθρωση του πλήρους ανταγωνισμού, μεταβολές στα πλεονάσματα λόγω επιβολής φόρου και υπολογισμός της «νεκρής ζημίας»), θα βοηθήσει σημαντικά στην εμπέδωση της ύλης της Δημόσιας Οικονομικής.
Διαλέξεις και Σεμινάρια (3 ώρες/εβδομάδα)
Δραστηριότητα |
Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
Διαλέξεις και σεμινάρια |
39 ώρες (3*13) |
Αυτοτελής Μελέτη |
111 ώρες |
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) |
150 ώρες |
Η αξιολόγηση των φοιτητών διενεργείται μέσω ενός γραπτού τελικού διαγωνίσματος Πολλαπλής Επιλογής (40 ερωτήσεις με 5 εναλλακτικές απαντήσεις) που καλύπτει το σύνολο της διδαχθείσας ύλης. Επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος απαιτεί να έχει απαντήσει σωστά ο φοιτητής σε 20 ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην κριτική σκέψη του φοιτητή και εντελώς δευτερευόντως στις ικανότητες απομνημόνευσης που ενδεχομένως διαθέτει. Sample τεστ, power point presentations και πληροφορίες για την αξιολόγηση υπάρχουν στο e-class και είναι απολύτως προσβάσιμες από τους φοιτητές.
Υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class. Το υλικό των διαλέξεων είναι αναρτημένο στην πλατφόρμα με τη μορφή Power Point Presentations και είναι προσβάσιμο από όλους τους φοιτητές.