Οικονομική της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας

Κωδικός Μαθήματος
Εξάμηνο: 5ο
Έτος Σπουδών:
Κατηγορία: Επιλογής Οικονομικού
Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, αναμένεται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να διαμορφώσουν επαρκείς γνώσεις:
- Των βασικών εννοιών και θεωριών σχετικών με την καινοτομία, την τεχνολογία και την τεχνική αλλαγή (από τις κλασικές Σουμπετεριανές γραμμικές προσεγγίσεις της τεχνολογίας μέχρι τις σύγχρονες προσεγγίσεις των συστημάτων καινοτομίας και της οικονομίας της γνώσης).
- Των χωρικών διαστάσεων της τεχνολογικής καινοτομίας: καινοτομικά δίκτυα και clusters, περιφερειακά συστήματα καινοτομίας, καινοτομικές και μαθησιακές περιφέρειες (learning regions), επιστημουπόλεις (science cities).
- Των χωρικών πολιτικών για την καινοτομία στην ΕΕ (τεχνοπόλεις, επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα, εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, BICs, κοινοτικά προγράμματα RTP, RIS, RIS+, PITTS κλπ.), των χωρικών πολιτικών για την καινοτομία στην Ελλάδα, καθώς και βασικές αρχές οργάνωσης και σχεδιασμού χώρων εγκατάστασης καινοτομικών δραστηριοτήτων (ειδικά επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων).
Περιεχόμενα μαθήματος
Τεχνολογία, τεχνική αλλαγή, πρότυπα τεχνικής αλλαγής. Η έννοια της καινοτομίας: από το γραμμικό Σουμπετεριανό μοντέλο καινοτομίας στο μοντέλο των «συστημάτων καινοτομίας» (innovation systems). Τεχνολογική καινοτομία και γνώση. Διάχυση καινοτομιών, μεταφορά τεχνολογίας, φραγμοί/εμπόδια. Χωρικές διαστάσεις: καινοτομικά δίκτυα, περιφερειακά συστήματα καινοτομίας και καινοτομικές/ μαθησιακές περιφέρειες. Χωρικές πολιτικές για την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τεχνοπόλεις, επιστημονικά πάρκα, κλπ). Χωρικές πολιτικές για την καινοτομία στην Ελλάδα (επιστημονικά & τεχνολογικά πάρκα, κλπ). Βασικές αρχές οργάνωσης και σχεδιασμού χώρων καινοτομίας.
Διδακτικές Δραστηριότητες
Διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα) και Εργαστηριακές Ασκήσεις (3 ώρες/εβδομάδα)
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα |
Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
Διαλέξεις (3 ώρες/εβδ Χ 13 εβδ) |
39 ώρες |
Εργαστήριο (3 ώρες/εβδ Χ 13 εβδ) |
39 ώρες |
Αυτοτελής μελέτη (περιλαμβανόμενης της μελέτης για τις εργασίες) |
72 ώρες |
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) |
150 ώρες |
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση των φοιτητών βασίζεται σε συνδυασμό: (1) Γραπτές τελικές εξετάσεις (60% του τελικού βαθμού), (2) Ομαδικές ή και ατομικές εργασίες/παρουσίαση και συζήτηση εργασιών στην τάξη (40% του τελικού βαθμού)*. Τα παραπάνω ποσοστά είναι δυνατόν να αλλάζουν ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των εργασιών.
[* Προϋπόθεση ενεργοποίησης του βαθμού εργασίας είναι η βαθμολογική βάση του φοιτητή στις γραπτές εξετάσεις].Τα κριτήρια αξιολόγησης αναπτύσσονται προφορικά κατά την 1η διάλεξη του μαθήματος και είναι ρητά προσδιορισμένα στον «οδηγό του μαθήματος» ο οποίος αναρτάται στο e-class (και συνεπώς είναι άμεσα προσβάσιμα από τους φοιτητές). Στο e-class αναρτάται επιπλέον και οδηγός για τις παρουσιάσεις των εργασιών που περιλαμβάνει αναλυτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της «καλής παρουσίασης».
Χρήση ΤΠΕ
- Χρήση PowerPoint κατά τις διαλέξεις
- Ανάρτηση διαφανειών διαλέξεων στο e-class σε μορφή αρχείων pdf που μπορούν να προσεγγίσουν και μελετήσουν οι εγγεγραμμένοι στο μάθημα φοιτητές
- Ανάρτηση στο e-class βιβλιογραφικού υλικού (επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων) σε μορφή αρχείων pdf που μπορούν να προσεγγίσουν και μελετήσουν οι εγγεγραμμένοι στο μάθημα φοιτητές
- Ανάρτηση στο e-class διάφορων πληροφοριών και ανακοινώσεων σχετικών με το μάθημα
- Επικοινωνία με φοιτητές (όταν χρειάζεται) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Προπτυχιακά
Τελευταία νέα & ανακοινώσεις
ΝΕΟ! – Προθεσμία για τις δηλώσεις μαθημάτων εαρινού εξαμήνου Α. Ε. 2024-2025
Η διαδικτυακή πύλη https://progress.upatras.gr/ θα ανοίξει ξανά για τις δηλώσεις μαθημάτων εαρινού εξαμήνου Α. Ε. 2024-2025, έως και τη Δευτέρα 05.05.2025.
Από τη Γραμματεία
Ακαδημαϊκό σεμινάριο ΤΟΕ 2.5.2025: Examining pecuniary and non-pecuniary approaches to incentivise water conservation
Tην Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 στις 2:30μμ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του κύριου Εμμανουήλ Τυλλιανάκη, Επίκουρου Καθηγητή του De Montfort University, στο πλαίσιο πλαίσιο του Κύκλου των Ακαδημαϊκών Σεμιναρίων του εαρινού εξαμήνου.
O κος. Τυλλιανάκης θα παρουσιάσει τη μελέτη του με τίτλο “Examining pecuniary and non-pecuniary […]
Ενημερωτική Ημερίδα: «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες στο εξωτερικό»
Τρίτη 6 Μαΐου 2025, ώρα 10.30 – 15.00, Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
Το Γραφείο Διασύνδεσης & Επιχειρηματικότητας, της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών (Μ.Υ.Φ.), του Πανεπιστημίου Πατρών, θα υλοποιήσει Ενημερωτική Ημερίδα, την Τρίτη 6 Μαΐου 2025 και ώρα 10.30 – 15.00, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό […]