Οικονομικά της Επιχειρηματικότητας

Κωδικός Μαθήματος

ECO_471

Εξάμηνο: 8ο

Έτος Σπουδών:

Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, αναμένεται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες  να διαμορφώσουν επαρκείς γνώσεις:

  • Στο τι είναι επιχειρηματικότητα, υποχρεώσεις της επιχείρησης στο πλαίσιο αυτό, ανάλυση κοινωνικών αναγκών και τάσεων, διερεύνηση επιχειρηματικών ευκαιριών, ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών, μέθοδοι δημιουργικής σκέψης, άυλη βιομηχανική περιουσία, συμμετοχή και διοίκηση.
  • Των βασικών εννοιών και θεωριών της λειτουργίας και των δράσεων της επιχειρηματικότητας (Marshall, Knight, Schumpeter, Shackle, Leibenstein, Kirzner, Casson) και παράλληλη εξέταση της ιστορικής εξέλιξης της επιχειρηματικότητας.
  • Tην μελέτη των προσδιοριστικών παραγόντων, των επιχειρηματικών κινήτρων και συμπεριφοράς (Scitovsky, Bronfebrenner, Kaiser) με ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Εξέταση περαιτέρω θεμάτων όπως η δημιουργική μίμηση (Drucker) και η παραγωγή και διάχυση καινοτομιών (Machlup, Arrow, Dosi). Ποσοτικές μέθοδοι στην Επιχειρηματικότητα (p.x experimental and quasi-experimental methods, hazard models)
  • Του τρόπου χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών υποδειγμάτων (Evans and Jovanovic, Aghion and Bolton, Newman). Την ανάπτυξη της ιδίας της επιχειρηματικής διαδικασίας/σχεδίου (σύλληψη και αξιολόγηση της επιχειρηματικής ιδέας, ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου, δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου, επιλογή βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και διερεύνηση στρατηγικών εξόδου).
  • Μελέτη επιπτώσεων αλλά και ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών.

Περιεχόμενα μαθήματος

Τα κυριότερα υποδείγματα της σύγχρονης θεωρίας (Baumol,) με βασικό το υπόδειγμα του Lucas, τις διαφορετικές εκδοχές του, αλλά και την κριτική που αναπτύχθηκε και τις επεκτάσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο αλλά και την εξέταση διαφορετικών θεωριών στο παρόν πλαίσιο (Marshall, Knight, Schumpeter, Shackle, Leibenstein, Kirzner, Casson).

Tην μελέτη των προσδιοριστικών παραγόντων με αναφορά στο θεωρητικό υπόβαθρο. Δίδεται έμφαση στη θεωρία του ανθρωπίνου κεφαλαίου, σε μακροοικονομικούς παράγοντες καθώς και σε χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.

Παρουσιάζονται οι τρόποι χρηματοδότησης παρουσιάζοντας θεματικές όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών σχεδίων και αναλύεται η σχέση πλούτου και επιχειρηματικότητα (υποδείγματα Evans and Jovanovic, Aghion and Bolton, Newman)

Μελέτη περαιτέρω θεμάτων που αφορά το αντίκτυπο στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην διάχυση της καινοτομίας και στην μεγέθυνση.  Τέλος εξετάζονται η ανάπτυξη πολιτικών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Διδακτικές Δραστηριότητες

Διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα)

Οργάνωση Διδασκαλίας

Δραστηριότητα

Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου

Διαλέξεις, 3 ώρες/εβδομάδα

39 ώρες (3Χ13)

Μελέτη

111 ώρες

Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα)

150 ώρες

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των φοιτητών βασίζεται σε συνδυασμό: (1) Γραπτές τελικές εξετάσεις (60% του τελικού βαθμού), (2) Ομαδικές ή και ατομικές εργασίες/παρουσίαση και συζήτηση εργασιών στην τάξη (40% του τελικού βαθμού)*. Τα παραπάνω ποσοστά είναι δυνατόν να αλλάζουν ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των εργασιών.

[* Προϋπόθεση ενεργοποίησης του βαθμού εργασίας είναι η βαθμολογική βάση του φοιτητή στις γραπτές εξετάσεις].

Τα κριτήρια αξιολόγησης αναπτύσσονται προφορικά κατά την 1η διάλεξη του μαθήματος και είναι ρητά προσδιορισμένα στον «οδηγό του μαθήματος» ο οποίος αναρτάται στο e-class (και συνεπώς είναι άμεσα προσβάσιμα από τους φοιτητές). Στο e-class αναρτάται επιπλέον και οδηγός για τις παρουσιάσεις των εργασιών που περιλαμβάνει αναλυτικά τα κριτήρια.

Χρήση ΤΠΕ

  • Χρήση PowerPoint κατά τις διαλέξεις
  • Ανάρτηση διαφανειών διαλέξεων στο e-class σε μορφή αρχείων pdf που μπορούν να προσεγγίσουν και μελετήσουν οι εγγεγραμμένοι στο μάθημα φοιτητές
  • Ανάρτηση στο e-class βιβλιογραφικού υλικού (επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων) σε μορφή αρχείων pdf που μπορούν να προσεγγίσουν και μελετήσουν οι εγγεγραμμένοι στο μάθημα φοιτητές
  • Ανάρτηση στο e-class διάφορων πληροφοριών και ανακοινώσεων σχετικών με το μάθημα
  • Επικοινωνία με φοιτητές (όταν χρειάζεται) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ώρες διδασκαλίας: 3

Μoνάδες ECTS: 6

Διδακτικές μονάδες: 3

Συντελεστής Βαρύτητας: 1.5

Τύπος: Επιστημονικής Περιοχής

Γλώσσα: Ελληνική

Τρόπος Παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο

Γενικές Ικανότητες: Ομαδική εργασία, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Λοιπό διδακτικό προσωπικό
Στεργίου Ειρήνη - Απόφοιτος

Γνωστικό Αντικείμενο:

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: 

Ώρες γραφείου: Δευτέρα 09.00 - 10.00 και 13.00 - 14.00 Τετάρτη 12.00 - 13.00 (μετά από συνεννόηση)

Προτεινόμενα Συγγράμματα: 

Parker, S. C. (2018). The economics of entrepreneurship. Cambridge University Press.

Oxford Handbook of Entrepreneurs hip, OUP 2008.

H Δημιουργία Νεοφυών Επιχειρήσεων: Επιχειρηματικότητα για τον 21ο Αιώνα, Stephen Spinelli,
Robert Adams, Vasilis M. Papadakis, Utopia, 2015

Προπτυχιακά

Τελευταία νέα & ανακοινώσεις

Ακαδημαϊκό σεμινάριο ΤΟΕ 2.5.2025: Examining pecuniary and non-pecuniary approaches to incentivise water conservation

29/04/2025|

Tην Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 στις 2:30μμ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του κύριου Εμμανουήλ Τυλλιανάκη, Επίκουρου Καθηγητή του De Montfort University, στο πλαίσιο πλαίσιο του Κύκλου των Ακαδημαϊκών Σεμιναρίων του εαρινού εξαμήνου.

O κος. Τυλλιανάκης θα παρουσιάσει τη μελέτη του με τίτλο “Examining pecuniary and non-pecuniary […]

Ενημερωτική Ημερίδα: «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες στο εξωτερικό»

29/04/2025|

Τρίτη 6 Μαΐου 2025, ώρα 10.30 – 15.00, Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Το Γραφείο Διασύνδεσης & Επιχειρηματικότητας, της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών (Μ.Υ.Φ.), του Πανεπιστημίου Πατρών, θα υλοποιήσει Ενημερωτική Ημερίδα, την Τρίτη 6 Μαΐου 2025 και ώρα 10.30 – 15.00, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό […]