Θεωρία και Πολιτική Διεθνούς Εμπορίου

International Trade, photo: hectorgalarza@pixabay

Κωδικός Μαθήματος

ECO_430

Εξάμηνο: 7ο

Έτος Σπουδών:

Κατηγορία: Υποχρεωτικό

Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση θεμάτων που σχετίζονται με:

  • την θεωρία του διεθνούς εμπορίου
  • τις επιπτώσεις του διεθνούς εμπορίου στην ευημερία και το εισόδημα
  • τις διεθνείς μετακινήσεις των συντελεστών και κυρίως της εργασίας
  • τα δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια του εμπορίου
  • την επίπτωση της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου των αγαθών στις εθνικές οικονομίες

Η γνώση αυτή υποστηρίζεται από επιστημονικά εγχειρίδια προχωρημένου επιπέδου και περιλαμβάνει και απόψεις που προκύπτουν από σύγχρονες εξελίξεις στην αιχμή του γνωστικού τους πεδίου όπως τα μη-δασμολογικά εμπόδια, οι συμφωνίες εμπορίου και οι ζώνες εμπορίου.

Οι φοιτητές θα είναι επίσης σε θέση να:

  • χρησιμοποιούν τις ανωτέρω γνώσεις για να προσεγγίσουν θέματα διεθνούς εμπορίου και αξιοποίησης είτε κινήτρων είτε εμποδίων εμπορίου στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα
  • να συγκεντρώνουν και να ερμηνεύουν στοιχεία διεθνούς εμπορίου από τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου, από τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές βάσεις δεδομένων και κυρίως την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και τις αντίστοιχες βάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για να διαμορφώνουν κρίσεις και προβληματισμούς σε θέματα ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου και ενίσχυσης του εύρους και βάθους του εμπορίου.
  • κοινοποιούν πληροφορίες, ιδέες, προβλήματα και λύσεις εμπορίου αγαθών, μετακινήσεων κεφαλαίων μέσω πολυεθνικών εταιρειών και των άμεσων ξένων επενδύσεων σε εξειδικευμένο κοινό αλλά και να εκλαϊκεύουν τις σύνθετες έννοιες του διεθνούς εμπορίου και της εμπορικής οικονομικής πολιτικής
  • αναπτύξουν εκείνες τις δεξιότητες απόκτησης γνώσεων, που τους χρειάζονται για να συνεχίσουν σε περαιτέρω σπουδές με μεγάλο βαθμό αυτονομίας.

Περιεχόμενα μαθήματος

Το διεθνές εμπόριο – Εισαγωγή: Το διεθνές εμπόριο στην οικονομική επιστήμη, διεθνές εμπόριο και διεθνής οικονομική, το διεθνές εμπόριο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρία Διεθνούς Εμπορίου: Το υπόδειγμα Ricardo: παραγωγικότητα εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα. Το υπόδειγμα Heckscher – Ohlin: πόροι και διεθνές εμπόριο. Ένα πρότυπο υπόδειγμα διεθνούς εμπορίου: όροι εμπορίου και ευημερία – εξαγωγικά και εισαγωγικά προσανατολισμένη μεγέθυνση – διεθνείς μεταβιβάσεις εισοδήματος – επίδραση δασμών και εξαγωγικών επιδοτήσεων στους όρους εμπορίου – το θεώρημα Stopler – Samuelson – το θεώρημα Rybczynski – καμπύλες διάθεσης (offer curves). Το υπόδειγμα του ενδοκλαδικού εμπορίου. Οικονομίες κλίμακας, ατελής ανταγωνισμός, διαφοροποίηση προϊόντων και διεθνές εμπόριο. Διεθνής κίνηση συντελεστών παραγωγής.

Πολιτική Διεθνούς Εμπορίου: Εμπορικές Πολιτικές: αναλυτικό πλαίσιο μερικής και γενικής ισορροπίας – “μικρή” και “μεγάλη” χώρα – μέτρηση οφέλους και απωλειών από την άσκηση εμπορικής πολιτικής. Τρόπος εφαρμογής και κόστη/οφέλη των κυριότερων εμπορικών πολιτικών: δασμοί – εξαγωγικές επιδοτήσεις – ποσοστώσεις – εθελοντικοί περιορισμοί εξαγωγών – άλλα μέσα άσκησης εμπορικής πολιτικής. Η πολιτική οικονομία της πολιτικής εμπορίου: επιχειρήματα υπέρ και κατά του διεθνούς εμπορίου-διεθνείς διαπραγματεύσεις – προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες – ζώνες ελεύθερου εμπορίου.

Διδακτικές Δραστηριότητες

Διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα) και Ασκήσεις (1 ώρα/εβδομάδα)

Οργάνωση Διδασκαλίας

Δραστηριότητα

Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου

Διαλέξεις

39 ώρες (3Χ13)

Φροντιστηριακές Ασκήσεις

13 ώρες (1Χ13)

Μελέτη

98 ώρες

Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα)

150 ώρες

Αξιολόγηση

Γραπτή τελική εξέταση που δύναται να περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις σύντομης απάντησης, επίλυση ασκήσεων, οικονομική ερμηνεία αποτελεσμάτων. Ο τελικός βαθμός του μαθήματος προκύπτει από την επίδοση στην τελική εξέταση. Σε περίπτωση που οι φοιτητές/τριες εκπονήσουν εργασία, τότε ο τελικός βαθμός προκύπτει συναθροιστικά από την επίδοση στην τελική εξέταση και της γραπτής εργασίας.

Χρήση ΤΠΕ

Χρήση e-class για τη διδασκαλία και την επικοινωνία με φοιτητές.

Ώρες διδασκαλίας: 4

Μoνάδες ECTS: 6

Διδακτικές μονάδες: 3

Συντελεστής Βαρύτητας: 1.5

Τύπος: Γενικών Γνώσεων, Επιστημονικής Περιοχής, Ανάπτυξης Δεξιοτήτων

Γλώσσα: Ελληνική

Τρόπος Παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο

Γενικές Ικανότητες: Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Εργασία σε διεθνές περιβάλλον, Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου

Αναπληρωτής Καθηγητής
Φίλης Γεώργιος - Επίκουρος Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Διεθνής Οικονομική

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962587

Ώρες γραφείου: Τετάρτη 15.00 - 17.00 Πέμπτη 09.00 - 10.00

Προτεινόμενα Συγγράμματα: 

Krugman Paul, Obstfeld Maurice, Melitz Marc.2016. Διεθνής οικονομική. Εκδόσεις Κριτική, Κωδικός Εύδοξος: 59367851

Dominick Salvatore. 2017. Διεθνής Οικονομική, Εκδόσεις Τζιόλα. Κωδικός Εύδοξος: 59383046.

Feenstra Robert, Taylor Alan. 2012 Διεθνής Οικονομική. Εκδόσεις Επίκεντρο, Κωδικός Εύδοξος: 22767614.

Bernard Guillochon, Annie Kawecki, Baptiste Venet 2015. Διεθνής Οικονομική. Εκδόσεις Προπομπός  Κωδικός Εύδοξος: 41955148

Προπτυχιακά

Τελευταία νέα & ανακοινώσεις

Ακαδημαϊκό σεμινάριο ΤΟΕ 2.5.2025: Examining pecuniary and non-pecuniary approaches to incentivise water conservation

29/04/2025|

Tην Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 στις 2:30μμ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του κύριου Εμμανουήλ Τυλλιανάκη, Επίκουρου Καθηγητή του De Montfort University, στο πλαίσιο πλαίσιο του Κύκλου των Ακαδημαϊκών Σεμιναρίων του εαρινού εξαμήνου.

O κος. Τυλλιανάκης θα παρουσιάσει τη μελέτη του με τίτλο “Examining pecuniary and non-pecuniary […]

Ενημερωτική Ημερίδα: «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες στο εξωτερικό»

29/04/2025|

Τρίτη 6 Μαΐου 2025, ώρα 10.30 – 15.00, Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Το Γραφείο Διασύνδεσης & Επιχειρηματικότητας, της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών (Μ.Υ.Φ.), του Πανεπιστημίου Πατρών, θα υλοποιήσει Ενημερωτική Ημερίδα, την Τρίτη 6 Μαΐου 2025 και ώρα 10.30 – 15.00, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό […]